Nezvladatelné morče

19.12.2015 16:36

Nezvladatelné morče

článek o morčatech nevychovaných, agresivních, útočících a prostě jinak nemazlících

Na začátek článku si dovolím malý citát, tedy "jaká matka taká Katka" . Určitě to všichni znáte, že dcera se podobá své matce, většinou děti kopírují stejné chování, které vidí u svých rodičů. 

Tak stejně to funguje i u morčátek, žijí u své maminky cca měsíc, dva a pak se dostane k vám a vy jste jeho náhradní maminka (tatínek:) a je jenom na Vás jak hodné morčátko si vymazlíte. Pokud s ním budete zacházet šetrně, budete respektovat jeho osobnost, v dobrém se vám odvděčí. Pokud však budete příliš hrrr, nečekejte, že morčátko bude andílek. 

Co tedy dělat, když je morče agresivní, nebo spíše dominantní. Tato vlastnost nebude výchovou, je to dáno geneticky, vždy musí být nějaký vůdce smečky, který se snaží vše řídit, ostatní korigovat, dávat najevo svoji nadřazenost. Dozajista by nemělo být agresivní na vás, vy jste jeho přítel, jeho kamarád, nikoliv soupeř. To že si srovná ostatní morčátka do latě, je morčecí přirozenost, že se pere s ostatními je dáno přírodou, ale určitě by se nemělo prát i s vámi.

Moje samička Celesta je dominantní, vyšťouchala i svojí maminku z boxíku, je to lev mezi morčátky. Všude kde je, budí hrůzu, ostatní se jí ve smečce bojí. Když ji já vyndám z boxu tak prská a nadává, řve a ječí, mrská sebou a všemožně se snaží dát najevo, jak se jí to ukrutně nelíbí. Já jí takovou beru, má ráda svůj klid, svůj boxík - je to její místečko, její obydlí. Nicméně jednou za čas ji přeci jenom potřebuji zvážit, ostříhat drápky, vyčistit žlázku a ovšem vyčistit boxík. 

Co tedy udělám: určitě na ní nebudu také agresivní, budu ji respektovat, budu respektovat její přirozenost a její chování. Já  jsem ji zasáhla do jejího plánu, který byl chrápat celý den a v pauze žrát a bobkovat. To že se nesnese s ostatními, též repsektuji, nebudu to lámat přes koleno a dávat jí do boxu další holčinu na hraní. Celesta si nechce hrát, chce být sama, nepotřebuje společnost. Nechce se dělit o své jídlo, své seno a své rajče. Nedej bože, by jí někdo vlezl na její deku! Vězte, že by to nedopadlo dobře. 

Ale já jsem pořád její maminka, na mě by agresivní být neměla. Vezmu tedy tu nejjemnější  deku co mám, celou drahou Celestičku do ní zabalím, až ji kouká jenom čumáček a pak se s ní mazlím. Myslíte si, že to nejde? Že jsem ji popsala jako nezvladatelnou potvoru, co mi při nejlepším ukousne prst anebo celou ruku? Podívejte se na video - kočička moje si to užívá:

video-1450464438.mp4.mp4 (3891649)

Podívali jste se? Hned na začátku Celesta zabručí, to jak pípne zvuk kamery, nemá ráda ani vysoké tony, cizí zvuky a hluk. V pozadí ječící miminka ji nevadí. Při pravidelném mazlícím  procesu se Celesta uklidní a pokud budeme rituál opakovat každý den, přesně v daný čas (nejlépe po jídle), nebudeme za chvíli potřebovat ani mazlící deku.

Co dělat když je morče agresivní, ale není dominantní: agresivita u morčete není obvyklá, je to jev, kterým se brání. Buď se bojí a proto je agresivní, nebo má mazlení spojené s nějakým traumatickým zážitkem. V tu chvíli co si ho vezmete do ruky se vzpouzí, ječí, snaží se utéct, nebo snad i kousnout. Já doporučuji tento postup. Na týden mu seberte všechny dobroty, granule, zeleninu, ovoce a nechte jej pouze o vodě a senu. Po týdnu si morčátko vemte k sobě a nabídněte mu jeho nejoblíbenější zeleninu, třeba okurku. Morče bude tak zaujaté žraním okurky, že si ani nevšimne, že ho držíte v ruce. Tento rituál opakujte až do té doby, než se morčátko samo těší, až půjde z boxu ven k vám pro tu okurčičku. Po nějakém čase, můžete zkusit i mazlení na dece, jako jsme viděli ve videu s Celestou. 

POZOR: tento proces neplatí pro miminka! Miminko, které jste si přinesli domů je vždy lekavé, přišlo do nového prostředí. Je jenom na vás jak si ho vychováte. Snažte se jej nejdříve vymazlit jako jedináčka. Než pořídíte dalšího kamaráda, mělo by být morčátko už vymazlené. Jinak Vám zdivočí obě dvě:) A jak mazlit miminko? Spoustou lásky, hlazením a milým slovem. Drbáním a hlazením na čumáčku, oušcích nebo zadečku. Uplácením dobrotami a pamlsky jako je zelenina nebo kvalitní granulky. Nedělejte žádné prudké pohyby, neobracejte morčátko na záda, nedržte jej nepřirozeným způsobem, nevystavujte jej stresu z nových předmětů a dalších mazlíčků v domácnosti (pes, kočka) a vypněte televizi. Morčátka jsou citlivá na zvuky. 

A malý doplněk: než si morčátko vymazlíte, nepouštějte jej do větších prostor. Nedávejte ho běhat do ohrádky, po podlaze, po bytě. V tu chvíli, co morčátko zjistí, že může být super legrace běhat, už ho nikdy neudržíte na ruce:)

Zapamatujte si, morče není stvůra, je to jen odraz vaší osobnosti, vás samých. Pokud na něj budete hodní, nechá se snadno uplatit. Pokud vidíte, že se mu něco nelíbí - nedělejte to. 

a příště článek "stříhání drápků"