Morče píská aneb jak nevychovat malého teroristu

01.12.2015 22:33

Morče píská, piští, křičí, ječí ?

převážně v noci? Tak to už je vcelku pozdě:)

Jak to asi začalo, pískalo vždycky? Určitě ne, když jste si ho přivezli, bylo to hodné malé vystrašené morčátko. Schovávalo se Vám pod tričko, do pelíšku, pod deku, dělalo všechno možné, jenom aby nebylo s Vámi. Neznalo vás a proto bylo velmi odtažité. Určitě by si nedovolilo pískat a řvát na vás "dej mi jídlo" nebo snad "pohlaď mě" případně "jsem tadýýý, tadýýý, ty mě neslyšíš? tak já ještě přidám:) písk písk".

A jak se tedy stane, že z hodného vystrašeného morčátka je najednou malý terorista, který si v pět ráno vzpomene, že má chuť na okurku. No vcelku jednodušše. Morče si hodně rychle spojí potřebné s užitečným. Potřebuje jídlo a ví, že to jídlo nosíte vy. Slyší klapnout dveře a ví, že si ho vezmete na ruku. Slyší dvířka ledničky a moc dobře si spojí dohromady, že v tu chvíli přijde milovaná okurčička. 

 

Je to jako když vezmete malé týdenní morčátko od maminky, v tu ránu spustí koncertní představení, protože chce svojí maminku. A piští a piští, dokud ho k mamince nevrátíte. Taková je příroda, je to pudová záležitost. Morčátko musí pištět, aby ho maminka našla. Postupem času tento jekot vymizí a morčátko se osamostatňuje. Už maminku nepotřebuje, nemá snahu pištět a hledat ji.

 

Ale když přijde znovu na to, že umí  pískat i jako dospělé a když pískne, vy hned běžíte a díváte se "copak miláčku, copak pískáš, nemáš hlad? tady máš granulku, rajčátko, travičku. A morče není blbé, ono si řekne, ahááá "písknu a spadne rajčátko". Tak ještě jednou to zkusím. Ahááá, spadla pampeliška. No to skvěle funguje - to budu dělat pořád toto:)

 

A terorista je na světě. 

 

Co z toho plyne? Když morče pískne, nikdy ale opravdu nikdy mu nic nedávejte. Počkejte aspon deset minut, než se uklidní a je potichu, potom ho můžete nakrmit. Pokud už je ve fázi, že píská v kuse a nejde to vydržet, můžete zkusit drastičtější metodu a to přehodit přes něj deku a udělat mu noc. Nepoužívejte to pořád, on by pak zase nespal v noci, ale aspon ho to na chvíli uklidní. Je opravdu lepší tomuto stavu přecházet než ho pak odnaučovat. Takže jak pískne, přikryjeme dekou - když přestane, můžeme dát deku pryč. 

Co ovšem dělat, když píská v noci? Tady už je každá rada drahá. Já doporučuji dávat na noc do jiné místnosti. Nejlépe tam, kde ho nikdo neslyší. Ono propiští jednu noc, druhou noc a když stále nikdo nepřichází, uklidní se. Postupně tento jev vymizí. 

Pokud morčátko kouše mříže u klece, mlátí s napaječkou, eliminujte co nejvíce tyto hlučné věci. Klec vyměnit za plastbox, napaječku dát z venku boxíku. 

 

V případě, že vytrváte, časem si morčátko na nový přístup zvykne.

a příště bude článek o tom, co dělat, když morče zlobí v ruce a nechce se nechat hladit...případně i kousne:)