Krmení morčátek - SKINNY MORČE

23.11.2015 13:59

Krmení morčátek - skinny morče

Spousty z Vás se mě ptá na krmení skinny morčátek. Řekla jsem si, že napíšu krátký článek, kde se vše podstatné můžete dočíst. Budu psát jenom svoje poznatky, je možné, že ostatní chovatelé krmí jinak než já. Ale nám to takto vyhovuje, holky i kluci jsou spokojení a krásně nám přibírají. 

První věc co potřebuje každé morčátko je VODA a SENO. Toto je základní potravina, kterou musí mít morčátko pořád dostupné. Voda by měla být čerstvá, pokuď se v napaječce objeví zelená řasa - musíte okamžitě napaječku vyčistit. Stačí nasypat dovnitř rýži a zatřepat, zelená řasa zmizí. Pořádně vypláchnout vodou a pak nalít čerstvou. POZOR voda by měla mít pokojovou teplotu, žádná studená!

Seno musí být suché, voňavé, co nejvíce zelené a nejlépe půl roku odleželé. Čerstvé seno není vhodné. Také není vhodné seno prašné, morčátkům potom slzí očička. Můžu doporučit domácí seno od zemědělců, určitě lepší než seno kupované, které nevíte kde rostlo. Domácí zemědělec Vám přesně ukáže louku, kde seno sekal, víte tak, že kolem nejezdí auta, není v blízkosti pole, které by se hnojilo a víte tedy, že seno je kvalitní. 

V kupovaném seně může být cokoliv, nejen práškovaná louka, v blízkosti dálnice, případně seno plné slámy...Věřím, že si najdete správné seno, tak aby morčátkům chutnalo a vy měli jistotu, že jim dáváte jenom to nejlepší.

Zde můžete zakoupit naše domácí seno ze zámeckého parku:

https://estee89.webnode.cz/lucni-seno/

Další významnou složkou potravy morčátka je tráva a ZELENINA. Dodává morčátkům potřebné vitamíny a minerály, aby bylo morče zdravé a fit. U nás se krmí dvakrát denně zeleninou i ovocem. Ráno dostávají morčátka mrkev, celer, řepu, červenou řepu, rajčátko, řapíkatý celer, papriky, okurky, kedlubny - vše nejlépe domácí. Pokuď není domácí, opět si zkuste najít svého zemědělce, abyste měli jistotu, že se nejedná o dovoz. Zelenina z ČR je nejlepší, necestovala dlouho na kamionu, nejela přes půlku světa, zkuste pohledat čím byla stříkaná nebo hnojená. Čím méně chemikálií v zelenině, tím lépe. 

Pokud má zelenina jako celer nebo mrkev ještě listy - tím lépe. A na večer dostávají naše morčátka ovoce, domácí jablíčka od babičky, které střídám s různými pochoutkami jako je hruška, švestka, meloun (pouse v sezoně), melounová slupka, větvičky jabloní i s listy, bylinky (máta, kopr, šalvěj, petrželka, salátek atp)

A v létě samozřejmě denní příděl trávy, nejlépe různé druhy travin + pampelišky. Mělo by být vždy namíchané. Pampelišky raději méně než více. Pokud máte jitrocel, heřmánek nebo podběl - můžete též obohotit, morčátkům bylinky velmi chutnají. 

V zimě si můžete zkusit vypěstovat svojí travičku, nasypejte zrní (oves nebo ječmen) do misky a nechte vzejít, mladé zelené obilí je pro morčátka největší odměna.

Co dát navíc? Teoreticky už není nic potřeba. Já však přilepšuji morčátkům i granulemi. Milují granulky od Britu nebo Krmiva Hulín obohacené ještě o vitamín C. Oboje se vyrábí v ČR. A když jim chci udělat radost, přidám do misky i müsli - hrachové nebo fazolové vločky, ovesné vločky, sušená mrkev, celer, svatojánský chléb, kukuřice, slunečnice.

estee89.webnode.cz/products/brit-animals-guinea-pig-complete-se-sipkem-1-5kg/

 

www.krmivahulin.cz/Ostatni-krmiva/MORCATA-a-KRALICI/Granule-MORCATA-6-mm-1-kg.html